sobota, 26 sierpnia 2017

pikantne klopsiki, ryż i sos szczypiorkowy

Pomysł z gazety Naj z przed kilku lat ale trochę go zmodyfikowałam

Składniki :

50 dkg mięsa mielonego wieprzowego

bułka tarta ok 10 dkg

1 jajko

1 cebula czerwona

1 łyżeczka czosnku mielonego

sól, pieprz, ostra papryka

natka pietruszki pęczek

szczypiorek około 1/2 pęczka

jogurt naturalny duży

śmietana mała

ryż

papryka czerwona

curry

Wykonanie :

z mięsa, posiekanej cebuli, bułki tartej, jajka i 1/2 pęczka pietruszki  wyrobić masę na klopsiki, doprawić solą, czosnkiem, pieprzem, ostrą papryką, uformować kotleciki zrumienić na oleju, następnie przykryć patelnię i smażyć klopsiki około 8-10 minut, obracając co jakiś czas. Z pozostałej  natki, szczypiorku, jogurtu i śmietany zrobić sos, można dodać łyżeczkę octu jak ktoś lubi kwaśniejsze, przyprawić solą i pieprzem, schłodzić. Ryż ugotować, paprykę pokroić w drobną kosteczkę, ryż, paprykę przesmażyć razem z przyprawą curry, podawać razem z klopsikami i sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz