Składniki :
50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
bułka tarta ok 10 dkg
1 jajko
1 cebula czerwona
1 łyżeczka czosnku mielonego
sól, pieprz, ostra papryka
natka pietruszki pęczek
szczypiorek około 1/2 pęczka
jogurt naturalny duży
śmietana mała
ryż
papryka czerwona
curry
Wykonanie :
z mięsa, posiekanej cebuli, bułki tartej, jajka i 1/2 pęczka pietruszki wyrobić masę na klopsiki, doprawić solą, czosnkiem, pieprzem, ostrą papryką, uformować kotleciki zrumienić na oleju, następnie przykryć patelnię i smażyć klopsiki około 8-10 minut, obracając co jakiś czas. Z pozostałej natki, szczypiorku, jogurtu i śmietany zrobić sos, można dodać łyżeczkę octu jak ktoś lubi kwaśniejsze, przyprawić solą i pieprzem, schłodzić. Ryż ugotować, paprykę pokroić w drobną kosteczkę, ryż, paprykę przesmażyć razem z przyprawą curry, podawać razem z klopsikami i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz