piątek, 20 marca 2020

rogaliki z marmoladą

przepis z gazety Twoje Imperium 

Składniki : 
 
3 i 1/2 szklanki mąki tortowej 
12 dkg masła 
200 ml mleka
2 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
8 dkg świeżych drożdży
1 duża paczka cukru waniliowego
marmolada, szczypta soli 

Wykonanie : 

drożdże rozkruszyć w misce, dodać łyżką cukru pudru , 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 
masło rozpuścić 
jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać zaczyn, szczyptę soli, ciepłe mleko, przesianą mąkę, roztopione masło, wyrobić cisto, odstawić do wyrośnięcia 
ciasto podzielićna części żeby było łatwiej , po kolei rozwałkowywać w koło, podzielić na trójkąty, na każdym położyć marmoladę i zwijać rogaliki, piec 15 minut w 180 stopniach 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz