przepis z gazety Twoje Imperium
Składniki :
3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
12 dkg masła
200 ml mleka
2 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
8 dkg świeżych drożdży
1 duża paczka cukru waniliowego
marmolada, szczypta soli
Wykonanie :
drożdże rozkruszyć w misce, dodać łyżką cukru pudru , 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
masło rozpuścić
jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać zaczyn, szczyptę soli, ciepłe mleko, przesianą mąkę, roztopione masło, wyrobić cisto, odstawić do wyrośnięcia
ciasto podzielićna części żeby było łatwiej , po kolei rozwałkowywać w koło, podzielić na trójkąty, na każdym położyć marmoladę i zwijać rogaliki, piec 15 minut w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz