niedziela, 20 września 2015

krem z cebuli i bobu

Przepis z książeczki " Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI ZUPY"  tylko trochę zmodyfikowana

Składniki :

margaryna tylko trochę o podsmażenia

2 duże cebule pokrojone w kosteczkę

1 por pokrojony w plasterki

2 ząbki czosnki posiekane

100 gr (1 torebka ) ryżu

350 gr bobu

boczek wędzony około 15-20 dkg

przyprawy, sól, pieprz, jarzynka....

Wykonanie :

na margarynie podsmażyć cebule, czosnek i por, około 10 minut, po zmięknięciu dolać około 2 l wody, dodać bób, i ryż gotować do miękkości ryżu około 20 minut, przyprawić...

boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć....

zupę  rozdrobnić ... według upodobań, tłuczkiem, jeśli chcemy większe kawałki, blenderem jak wolimy czysty krem...



smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz