środa, 20 kwietnia 2016

kokardki pod beszamelem

sam pomysł jest z książki pani Anny Starmach "Pyszne 25" ale ja pozmieniałam proporcje, a szukałam czegoś bo dostałam prezent prosto z Włoch, makaron ... danie wyszło PYSZNE!

Składniki :

500 gr makaronu kokardki

500 gr mięsa mielonego

2 cebuule

4 ząbki czosnku

500 ml passaty

masło ok 30 dkg, mąka ok 30 dkg , mleko,  sól, pieprz na sos beszamelowy

ser żółty starty

Wykonanie :

makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu,

cebulę i czosnek posiekać poddusić na patelni, dodać mięso mielone, trochę doprawić , usmażyć , dodać passatę  i udusić, 

z osobnym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać powoli dolewać mleka ciągle mieszając aż powstanie gładki sos beszamelowy , doprawić,

w naczyniu żaroodpornym układać warstwami  makaron, mięso, beszamel, makaron, mięso beszamel, na górę posypać startym żółtym serem

piec 10-15 minut w 200 ºC





smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz