piątek, 27 października 2017

kanie marynowane

propozycja na przystawkę, którą można zamknąć w słoiku i mieć ja na dłużej

Składniki :

kapelusze grzybów kani

jajko , sól, pieprz,  (kilka jajek w zależności ile mamy kapeluszy)

mleko,

bułka tarta

olej do smażenia

Zalewa :

7 szklanek wody

1 szklanka octu 10 %

1/2 szklanki cukru

1 duża łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie :

składniki zalewy zagotować,  kanie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, wymieszać jajka z mlekiem i przyprawami, kanie pokroić na mniejsze kawałki,  maczać w mieszance jajek i mleka, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju jak kotlety, układać w słoikach w miarę ciasno, zalać zalewą, pasteryzować około 15 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz