po gotowaniu barszczu wigilijnego , zostało mnóstwo buraków, a wiec czas na sałatkę, która też sprawdzi się na świątecznym stole...
Składniki :
4 płaty śledziowe a'la matias
2 cebule czerwone
2-3 buraki ugotowane
3 ogórki kiszone
4 jajka ugotowane na twardo
majonez, odrobina jogurtu, sol, pieprz
Wykonanie :
z majonezu łyżeczki jogurtu, soli i pieprzu zrobić sos,
śledzie pokroić w paseczki ułożyć na dnie miski , cebulę posiekać w wiórki ułożyć na śledziach ,
wyłożyć cienką warstwę sosu, buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć, posmarować sosem, ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę i wysmarować cienką warstwą sosu a na wierzch zetrzeć na tarce jajka, można udekorować jeszcze na górze szczypiorkiem....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz