krokiety z kapustą i grzybami :
składniki :
naleśniki :
jajko
mleko
mąka
farsz :
kapusta kiszona ugotowana
podduszone grzyby, mogą być świeże jak i suszone wcześniej namoczone,
przyprawy : pieprz
wykonanie :
składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, i pieczemy placki,
kapustę kiszoną obgotować, grzyby przesmażyć , doprawić pieprzem, połączyć, jeszcze chwilę podgotować i posiekać lub jak ja zmielić.
na każdy naleśnik nakładać farsz, zwinąć krokiety, obtoczyć w jajku, bułce tartej, usmażyć na oleju
zupa :
składniki :
mięso wieprzowe z kością np. 2 żeberka
warzywa marchewka, pietruszka, kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę,
mrożonka barszcz ukraiński
można dodać liście botwinki
śmietana
przyprawy : sól, pieprz, jarzynka
wykonanie :
zagotować mięso z warzywami, i ewentualnie posiekana botwinką, jak już ziemniaki zmiękną, po około 20 minutach, dodać mieszankę i jeszcze gotować około 15 minut, dodać śmietanę, zagotować i doprawić.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz