Składniki :
kapusta
mięso mielone
ryż
cebula
przyprawy, kucharek, pieprz, sól
Wykonanie :
w garnku nastawić wodę, żeby powoli się gotowała, wkładać kapustę na kilka minut i co chwilę obierać ją ze sparzonych liści,
ryż ugotować, ostudzić, wymieszać z mięsem mielonym, cebulkę posiekać przesmażyć na margarynie z odrobiną kucharka, przestudzoną dodać do farszu, farsz doprawić solą, pieprzem,
z liści ścinać "głąb" i napełniać farszem , zawinąć, układać w garnku z wodą pozostałą z parzenia kapusty warstwami, na dno dać kilka pozostałych liści, bo czasami gołąbki mogą się przykleić do dna... dopełnić wodą i dodać kostkę rosołową dusić około godziny
ja do farszy czasami dodaję zmielony, wędzony, podsmażony boczek lub przesmażone grzybki lub pieczarki, wtedy gołąbki maja inny smak...
trochę wody z gotowania gołąbków można odlać i na bazie zrobić sos pomidorowy
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz