poniedziałek, 22 sierpnia 2016

gołąbki

kultowa potrawa, ale każdy pewnie robi ją trochę inaczej...  specjalnie nie podaję ilości, bo jedni wolą więcej mięsa inni więcej ryżu w farszu...

Składniki :

kapusta

mięso mielone

ryż

cebula

przyprawy, kucharek, pieprz, sól

Wykonanie :

w garnku nastawić wodę, żeby powoli się gotowała, wkładać kapustę na kilka minut i co chwilę obierać ją ze sparzonych liści,

ryż ugotować, ostudzić, wymieszać z mięsem mielonym, cebulkę posiekać przesmażyć na margarynie z odrobiną kucharka, przestudzoną dodać do farszu, farsz doprawić solą, pieprzem, 

z liści ścinać "głąb" i napełniać farszem , zawinąć,  układać w garnku z wodą pozostałą z parzenia kapusty warstwami, na dno dać kilka pozostałych liści, bo czasami gołąbki mogą się przykleić do dna... dopełnić wodą i dodać kostkę rosołową dusić około godziny



ja do farszy czasami dodaję zmielony, wędzony,  podsmażony boczek lub przesmażone grzybki lub pieczarki, wtedy gołąbki maja inny smak...

trochę wody z gotowania gołąbków można odlać i na bazie zrobić sos pomidorowy

smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz