wtorek, 30 sierpnia 2016

ryba po grecku

To jedyny przepis gdzie zawsze trzymam się proporcji a przepis mam od lat..

Składniki :

4 filety ryby np. mintaj, morszczuk

3 cebule

6 marchewek

1 mały seler

2 pietruszki

1pęczek natki pietruszki

2 jajka

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki mąki

olej, sól, pieprz

Wykonanie :

marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w słupki, ja siekam w maszynce lub na najgrubszych oczkach tarki, cebula w półplasterki, natkę posiekać,

w rondlu na 3 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, dodać warzywa, dodać 3 łyżki wody dusić około 20 minut od czasu do czasu mieszając, po 15 minutach dodać koncentrat, w razie potrzeby można podlać

filety doprawić, usmażyć na oleju, obtaczając w  mące, jajku i bułce tartej,

ma dnie naczynia układać rybę , przykryć warzywami, schłodzić ....

DSCN3976aa

u mnie jemy rybę zimną, ale wiem, że są osoby które przed podaniem podgrzewają....

smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz