To jedyny przepis gdzie zawsze trzymam się proporcji a przepis mam od lat..
Składniki :
4 filety ryby np. mintaj, morszczuk
3 cebule
6 marchewek
1 mały seler
2 pietruszki
1pęczek natki pietruszki
2 jajka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
olej, sól, pieprz
Wykonanie :
marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w słupki, ja siekam w maszynce lub na najgrubszych oczkach tarki, cebula w półplasterki, natkę posiekać,
w rondlu na 3 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, dodać warzywa, dodać 3 łyżki wody dusić około 20 minut od czasu do czasu mieszając, po 15 minutach dodać koncentrat, w razie potrzeby można podlać
filety doprawić, usmażyć na oleju, obtaczając w mące, jajku i bułce tartej,
ma dnie naczynia układać rybę , przykryć warzywami, schłodzić ....
u mnie jemy rybę zimną, ale wiem, że są osoby które przed podaniem podgrzewają....
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz