przepis znaleziony na blogu : moniamieszaigotuje.blogspot.com
Składniki:
2 kg buraków
1 kg białej kapusty
400 g cebuli
Zalewa
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela
Wykonanie :
Składniki zalewy zagotować, przestudzić. Buraczki ugotować i zetrzeć tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustkę
poszatkować na szatkownicy. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać
wcześniej przygotowaną letnią zalewą i odstawić na kilka godzin (3-4) , w tym
czasie całość co jakiś czas przemieszać . Przełożyć do
słoików razem z zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Pasteryzować
ok 15-20 minut od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz