czwartek, 4 października 2018

buraczki z białą kapustą

przepis znaleziony na blogu : moniamieszaigotuje.blogspot.com


Składniki:
2 kg buraków 

1 kg białej kapusty
400 g cebuli
 

Zalewa
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela


Wykonanie :
Składniki zalewy zagotować,  przestudzić. Buraczki ugotować i zetrzeć  tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustkę poszatkować na szatkownicy. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać wcześniej przygotowaną letnią zalewą i odstawić na kilka godzin (3-4) , w tym czasie całość co jakiś czas przemieszać . Przełożyć do słoików razem z zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Pasteryzować ok 15-20 minut od zagotowania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz