podpatrzone w Czeskiej Gospodzie, zmodyfikowane w oryginale gulasz był wołowy i z BARDZO dużą ilością kminku (a ja niestety nie lubię )
Składniki :
kroki chleba
jajko
olej
karczek
smalec
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek,
starty żółty ser, odrobina gęstej śmietany
czerwona cebula , ogórek kiszony.
Wykonanie :
karczek kroimy w kostkę, bardzo mocno przyprawiamy i podsmażamy na odrobinie smalcu, podlewamy wodą i dusimy do miękkości,
łyżkę mąki pszennej rozpuszczamy w wodzie i zagęszczamy sos,
chleb kroimy na kromki, moczymy w jajku i smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach
na talerzu układamy dwie kromki chleba , polewamy gulaszem, posypujemy żółtym sersem i dekorujemy odrobiną gęstej śmietany (moja niestety była za rzadka i się rozpłynęła :)
podajemy z krążkami czerwonej cebuli i ogórkiem kiszonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz