piątek, 19 października 2018

zupa z cukinii

pomysł zaczerpnięty z gazety "Chwila dla Ciebie " ale oczywiście zmodyfikowany 

Składniki :
kości ze schabu 
2 marchewki
1 pietruszka + natka
50 dk  cukinii
5 łyżek kaszy jęczmiennej
cebula 
2-3 ząbki czosnku
łyżka mąki 
sól , pieprz ziołowy, 
dodatkowo 1 młoda malutka cukinia

Wykonanie : 
W garnku ugotować wywar z kości, marchewki, pietruszki, po około 15 minutach dosypać kaszę i gotować kolejne 15 minut ,
w tym czasie zrobić zasmażkę :na patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, posypać mąką, dolać ewentualnie troszkę wody dusić razem około 2 minut,
na osobnej patelni (garnku) podsmażyć na masełku pokrojoną w kostkę cukinię,posypaną pieprzem ziołowym  aż zrobi się szklista,  następnie dusić  podlewając wywarem , około 5 minut, utłuc widelcem  (ja zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków)
do garnka z wywarem wyrzucić uduszoną cukinię, zasmażkę oraz pokrojoną w plasterki młoda cukinię, wszystko razem pogotować 5 minut, doprawić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz