pomysł zaczerpnięty z gazety "Chwila dla Ciebie " ale oczywiście zmodyfikowany
Składniki :
kości ze schabu
2 marchewki
1 pietruszka + natka
50 dk cukinii
5 łyżek kaszy jęczmiennej
cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżka mąki
sól , pieprz ziołowy,
dodatkowo 1 młoda malutka cukinia
Wykonanie :
W garnku ugotować wywar z kości, marchewki, pietruszki, po około 15 minutach dosypać kaszę i gotować kolejne 15 minut ,
w tym czasie zrobić zasmażkę :na patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, posypać mąką, dolać ewentualnie troszkę wody dusić razem około 2 minut,
na osobnej patelni (garnku) podsmażyć na masełku pokrojoną w kostkę cukinię,posypaną pieprzem ziołowym aż zrobi się szklista, następnie dusić podlewając wywarem , około 5 minut, utłuc widelcem (ja zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków)
do garnka z wywarem wyrzucić uduszoną cukinię, zasmażkę oraz pokrojoną w plasterki młoda cukinię, wszystko razem pogotować 5 minut, doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz