piątek, 22 marca 2019

kapuśniak z indykiem i czerwoną soczewicą

Składniki :

części rosołowe z indyka ja miałam nogę i szyję
1/4 główki małej kapusty
2 marchewki
1 pietruszka + natka 
4 łyżki czerwonej soczewicy
cebula
2 pomidory
1 papryka
koperek  

Wykonanie :

w garnku zagotować wywar : indyk , marchewka pokrojona w cienkie plasterki, posiekana pietruszka,  kapustę poszatkować dodać do wywaru, dodać też soczewicę
na patelni roztopić odrobinę smalcu lub masła, wrzucić pokrojone w kostkę : cebulę, paprykę, pomidory obrane ze skórki , trochę posmażyć po czym wrzucić do zupy, zagotować aż wszystko zmięknie , dodać koperek ,  doprawić (sól, pieprz) ,  przed podaniem oddzielić mięso od kości i wrzucić do zupy .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz