piątek, 22 marca 2019

karpatka


Składniki :

  • 300 g masła, miękkiego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (60 g)
  • 500 g mleka
  • Krem
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny, do pieczenia
  • 250 g wody
  • Ciasto
  • 150 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
  • 2 żółtka 
Wykonanie : 
  
Ciasto :

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać margarynę, gotować 4 min/100ºC/obr. 2.
  2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 3, wystudzić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC.
  4. Dodać jajka, wymieszać 1,5 min/obr. 3.
  5. Na wyłożonej pergaminem dużej blasze (35x35 cm) cienko rozprowadzić ciasto, piec 20 min.
  6. Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części
Krem : 

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać budyń, gotować 6 min/100ºC/obr. 2, przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier i żółtka, wymieszać 1 min/obr. 3.
  3. Założyć motylek.
  4. Dodając porcjami masę budyniową, wyrobić 1-2 min/obr. 1.
  5. Powstały krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, schłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz