poniedziałek, 4 listopada 2013

mielony inaczej

Przepis pochodzi z gazety "Claudia", ale wycięty już bardzo, bardzo dawno....

Składniki :

700 gr mięsa mielonego

cebula,  łyżka masła

jajko

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2-3 łyżki bułki tartej

duży pomidor lub dwa małe

6-8 plastrów żółtego sera, lub ser żółty starty...

sól, pieprz

Wykonanie :

cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa mielonego... wymieszać i dodawać po kolei jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą. wszystko doprawić solą i pieprzem. Z masy zrobić 6-8 kotletów i ułożyć w szkle żaroodpornym... zapiec 20 minut w 220 stopniach bez termoobiegu...

po tym czasie wyjąć,  na każdym kotlecie ułożyć plaster pomidora i ser żółty....


ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 10 minut...


jako danie główne u mnie podane z ziemniakami, marchewką, kalafiorem 


polecam,   smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz