Składniki :
80 dkg ziemniaków
9 łyżek mąki
jajko
2 cebule
70 dkg łopatki
przyprawy : sól, pieprz, papryka i słodka i ostra, czosnek
olej do smażenia
Wykonanie :
mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie tłuszczu, dodać 1 cebulę pokrojoną w piórka, podsmażyć, dolać trochę wody i dusić aż mięso zmięknie.... doprawić i jeszcze chwile podusić....
w tym czasie przygotować placki... ziemniaki zetrzeć na tarce (ja mielę w maszynce do mięsa) odcisnąć wodę, dodać cebulę posiekaną w drobną kosteczkę, mąkę i jajko, wymieszać na gładką masę, tak przygotowaną masę, nakładać na rozgrzany olej i smażyć placki
na każdy z placków, nałożyć gulasz...
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz