wtorek, 27 maja 2014

kartoflanka z boczkiem

Pomysł z gazety  "Świat Kobiety"

Składniki :

2 cebule

ok 1 kg ziemniaków

20 dkg wędzonego boczku

1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)

2 marchewki

pół średniego selera

1 por

natka pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie :

cebulę obrać, drobno posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,

boczek pokroić w kostkę i przesmażyć tak, żeby się wytopił, wyjąć boczek a na wytopiony tłuszcz wrzucić ziemniaki i cebulę, podsmażyć około 5 minut, zalać bulionem i gotować 25 minut,  marchew, seler obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy,  gotować 10 minut i później dodać pokrojony w krążki por, gotować kolejne 10 minut, wyjąć 2 łyżki wazowe zupy, ostudzić i zmiksować a później z powrotem przełożyć do zupy, zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz odłożone wcześniej skrawki boczku, doprawić.



smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz