Przepis z "Poradnika Domowego"
Składniki :
ciasto :
30 dkg maki
15 dkg masła
jajko
2 łyżki śmietany
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
farsz :
50 dkg grzybów leśnych
2 cebule
2 łyżki masła
3 jajka
300 ml śmietanki kremówki
10 dkg żółtego sera
przyprawy : sól, pieprz
Wykonanie :
schłodzone masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli, proszek, jajko, śmietanę, i zagnieść kruche ciasto, ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce ok 2h.
oczyszczone grzyby i cebulę pokroić, cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby i udusić do momentu odparowania, przyprawić , jajka ubić ze śmietaną,
ciasto rozwałkować, wyłożyć formę, dno i boki, wyłożyć grzyby, zalać jajkiem ze śmietaną, posypać startym serem i pieprzem, piec 30 minut w 200 stopniach
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz