poniedziałek, 8 września 2014

tarta z grzybami

Przepis z "Poradnika Domowego"

Składniki :

ciasto :

30 dkg maki

15 dkg masła

jajko

2 łyżki śmietany

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

farsz :

50 dkg grzybów leśnych

2 cebule

2 łyżki masła

3 jajka

300 ml śmietanki kremówki

10 dkg żółtego sera

przyprawy : sól, pieprz

Wykonanie :

schłodzone masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli, proszek, jajko, śmietanę, i zagnieść kruche ciasto, ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce ok 2h.

oczyszczone grzyby i cebulę  pokroić, cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby i udusić do momentu odparowania, przyprawić , jajka ubić ze śmietaną,

ciasto rozwałkować, wyłożyć formę, dno i boki, wyłożyć grzyby, zalać jajkiem ze śmietaną, posypać startym serem i  pieprzem, piec 30 minut w 200 stopniach

100_1251

smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz