sobota, 25 lutego 2017

bułki maślane

Składniki :

.

50 gram cukru

14  gram suszonych drożdży

2 żółtka

500 g mąki pszennej typ 550 lub 650

250  ml ciepłego mleka mleka

70 g masła

1/2 łyżeczki soli

1 jajko do posmarowania bułek

.


Wykonanie :

.

z drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn (dobrze wymieszać), dodać mąkę, masło,  żółtka i sól -  wyrobić ciasto,  z ciasta odrywać po kawałku, formować bułki i układać na blaszce, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, około 15 minut, ja ustawiłam na otwartym piekarniku podgrzewanym do 50 stopni C, po tym czasie posmarować górę bułek jajkiem, piec w temperaturze 190 °C około 25 minut.




smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz