poniedziałek, 25 listopada 2013

ciasto z krówką i biszkoptami

Przepis znaleziony kiedyś na necie, przepisany i trochę zmodyfikowany...

zacznijmy od dolnej warstwy...

Spód :

4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i jeszcze ubić,  następnie dodać mąki i proszek do pieczenia,  wymieszać. upiec w formie o wymiarach  25 x 36 cm, około 25 minut,  w temperaturze 170 °C.

Warstwa druga,  masa toffi : 

to krem o smaku krówkowym, taki szybki do zrobienia na mleku

do szklanka mleka, wsypać gotowy proszek i ubić krem

Warstwa trzecia ;

ułożone okrągłe biszkopty

Warstwa czwarta :

1 śnieżka

2 galaretki cytrynowe

2 galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić,  śnieżkę ubić z mlekiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać schłodzoną galaretkę, jeszcze raz ubić, poczekać aż trochę stężeje i wyłożyć na ciasto...

Warstwa piąta :

2 galaretki wiśniowe

2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, po wystudzeniu i lekkim stężeniu wylać na wierzch ciasta...

ciasto w całości schłodzić w lodówce....

DSCN2260-1024x746

polecam.... pychotka!!!

2 komentarze:

  1. Fantastyczne ciasta,wydają się łatwe w wykonaniu.Będę próbować po kolei.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. próbuję te łatwe:))) za ciężkie się na razie nie zabieram, ale może kiedyś:))) wzajemnie pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń