Składniki :
sos :
grzyby u mnie mrożone
śmietana
przyprawy sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu.
pyzy :
ziemniaki około 1-1,5 kg
10 dkg boczku
2 cebule
natka pietruszki
jajko, mąka
Wykonanie :
sos :
grzyby posmażyć, podlać wodą, dusić około 20 minut, doprawić i dodać śmietanę, sos zagęścić mąką.
pyzy :
połowę ziemniaków ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę (ja miele przez maszynkę do mięsa), surową połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć,
boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć
masy ziemniaczane połączyć, dodać boczek, cebulę, posiekaną natkę, jajko i mąkę (mąki dodawać tyle, żeby ciasto w miarę się lepiło).
wszytko razem wyrobić, z masy formować kule, chociaż ciasto bardzo się klei, kluski wrzucać na słony wrzątek i po wypłynięciu, gotować około 10 minut.
pyzy podawać z przygotowanym wcześniej sosem grzybowym.
smacznego!
uwielbiam takie dania, obacz tez moj sposób na pyzy poznańskie
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/pyzy-poznanskie.html
Dziękuję za przepis - muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam też pyszne pyzy z mięsem..
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/pyzy-z-miesem.html
super danie - muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńproszę zobacz też mój sposób na pyzy z mięsem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/pyzy-z-miesem.html
uwielbiam takie dania, polecam też http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/10/pyzy-z-miesem.html
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, ja z sosem grzybowym uwielbiam kurczaka
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/02/kurczak-w-sosie-smietanowo-grzybowym.html
trochę bardziej kluski niż pyzy, ale sosik extra :)
OdpowiedzUsuńpolecam też http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/pyzy-z-miesem.html
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, mam ochotę na te pyzy, tak wyglądają.
OdpowiedzUsuńPolecam też drożdżowe
http://inews.com.pl/WordPress3/pyzy-drozdzowe
Bardzo fajny pomysł na obiad - na pewno wypróbuję. Ja zapraszam na obiad jednogarnkowy: http://kuchniaidom.pl/szynka-z-warzywami-i-parowanymi-kluseczkami-danie-jednogarnkowe/
OdpowiedzUsuńwyglądają nieapetycznie
OdpowiedzUsuńPyzy, kluski, kopytka - uwielbiam. Twoje pyzy muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPolecam też kluski śląskie: http://www.ja-pieczarka.pl/przepisy/81/kluski-slaskie
Uwielbiam pyzy. Własnie natchnęłaś mnie na dzisiejszy obiad, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie, tylko ja nie zagęszczam sosu mąką, wolę dać więcej gęstej śmietany.
OdpowiedzUsuńSuper pyzy.. polecam też z mięsem
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/pyzy-z-miesem.html
Pychotka, wyglądają smakowicie Twoje pyzy :* Ja z kolei robiłam niedawno ŻÓŁTĄ PIZZĘ:) wg przepisu http://kuchnianatki.blogspot.com/2014/01/zota-pizza.html
OdpowiedzUsuńmniam ale wyglądają przepysznie :) ja polecam knedle z kurkami: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/08/kurki-w-smietanie-z-knedlami.html
OdpowiedzUsuńAle ja dawno pyzów nie jadłam...
OdpowiedzUsuńhttp://chillijemy.blogspot.com/
Obłędnie wygląda ten sos :) , a może do tego jakaś surówka http://to-tylko-blog.blog.pl/category/surowki/
OdpowiedzUsuńmmm...pychotki :)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu każdy kocha kluchy pod każdą postacią,
OdpowiedzUsuńpolecam swoje trochę pracochłonne ale warte zachodu
http://deptusiowyswat.blox.pl/2014/01/Kalduny-podlaskie-jasne.html
Z wykorzystaniem ziemniaków polecam spróbować koftę indyjską:
OdpowiedzUsuńhttp://www.kopalniasmaku.pl/przepisy/51-100040-kofta_indyjska.html
jeżeli na tym zdjęciu są pokazane pyzy chodzi mi o kształt,to ja jestem chińska mandarynka.
OdpowiedzUsuńno ciasto wychodzi strasznie lepkie i nie dało się ulepić kulek, to raczej takie kluchy "kładzione"
OdpowiedzUsuńzajrzę, oczywiście...
OdpowiedzUsuńdziękuję za zaproszenie, zajrzę do przepisu
OdpowiedzUsuńdobre były, chociaż nie wyglądają za pięknie :))))
OdpowiedzUsuńsurówka jak najbardziej.... dziękuję za link!
OdpowiedzUsuńja uwielbiam choć w takiej wersji robiłam pierwszy raz...
OdpowiedzUsuńknedle i kurki... pyszności...
OdpowiedzUsuńpizze moje dzieci mogą jeść na okrągło:)
OdpowiedzUsuńo tak z mięsem uwielbiam i z kapustą kiszoną:)))
OdpowiedzUsuńja jakoś się tak do tej mąki przyzwyczaiłam... ale do grzybów ta śmietana to pewnie super pomysł... dziękuję za podpowiedź...
OdpowiedzUsuńkluski miałam dzisiaj... ale zdjęć nie robiłam bo już kiedyś na blogu miałam...
OdpowiedzUsuńale w smaku ok:)
OdpowiedzUsuńzajrzę, uwielbiam dania jednogarnkowe bo są szybkie w wykonaniu...
OdpowiedzUsuńzajrzę !
OdpowiedzUsuńkluski kładzione, bo ciasto się lepiło, ale kolejny przepis wypróbowany:))))
OdpowiedzUsuńkurczaka w sosie grzybowym miałam kilka wpisów wcześniej, ja uwielbiam wszystko co z grzybami...
OdpowiedzUsuńja robiłam te kluchy pierwszy raz ...
OdpowiedzUsuńoczywiście zajrzę...
OdpowiedzUsuńuwielbiam pyzy wiec zobaczę polecony przepis...
OdpowiedzUsuńzajrzę na pewno
OdpowiedzUsuńcieszę się, ja też często szukam na blogach natchnienia
OdpowiedzUsuńno nie wszystkim się podobają:))) nie wyszły idealne kule;))))
OdpowiedzUsuńbyłam fajny blog tylko komentarza nie chciało mi opublikować...
OdpowiedzUsuńWystarczy zmoczyć ręce wodą i dopiero "kulać" kluski-pyzy, wtedy nic się nie klei do dłoni (dotyczy to też mięsa mielonego). Zrobiłam dzisiaj te pyzy i wyszły mi okrąglutkie jak piłeczki, ale moje mrożone grzybki musiałam dusić 50 minut zanim zaprawiłam sos śmietaną. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia bo naprawdę ładnie wyglądały na talerzu i były bardzo smaczne:-)
OdpowiedzUsuńna zdjęciu z gazety też były okrąglutkie, ale tam były 2 łyżki mąki, ja w przepisie już napisałam, że należy jej dodać więcej bo ciasto było bardzo klejące, i następnym razem też dodam więcej mąki a trochę mniej surowych ziemniaków... i dziękuję za podpowiedź... pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńAle dlaczego one takie rozciaptane?
OdpowiedzUsuńza mało mąki za dużo surowych ziemniaków w oryginalnym przepisie, ale wpis już zmieniłam i już mam komentarze, że teraz wychodzą ładne okrąglutkie:)))
OdpowiedzUsuńchyba nie wiesz jak wyglądają pyzy a te kluchy nie zasługują na miano pyz!!!
OdpowiedzUsuńJeżeli robiliście kiedyś obiad z sosem słodko-kwaśnym ze słoika, to podaję przepis na zrobienie takiego sosu samodzielnie. Zapewniam, że zrobiony własnoręcznie jeszcze bardziej posmakuje domownikom...http://fantazja-smaku.blogspot.com/2013/03/piers-kurczaka-w-sosie-sodko-kwasnym.html
OdpowiedzUsuńjestem tego samego zdania... dziękuję za link...
OdpowiedzUsuńdlatego blog nazywa się więcej lub MNIEJ udane próby kulinarne... może nie wyglądają ale w smaku były dobre... i faktycznie to bardziej kluchy kładzione niż pyzy...
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńz tym sosem super to do siebie pasuje..
OdpowiedzUsuń