czwartek, 30 stycznia 2014

pyzy ziemniaczane z sosem grzybowym

Przepis pochodzi z jakiegoś starego wydania "Poradnika Domowego"

Składniki :

sos :

grzyby u mnie mrożone

śmietana

przyprawy sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu.

pyzy :

ziemniaki  około 1-1,5 kg

10 dkg boczku

2 cebule

natka pietruszki

jajko,  mąka

Wykonanie :

sos :

grzyby posmażyć, podlać wodą, dusić około 20 minut,  doprawić i dodać śmietanę, sos zagęścić mąką.

pyzy :

połowę ziemniaków ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę (ja miele przez maszynkę do mięsa), surową połowę  zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć,

boczek  i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć

masy ziemniaczane połączyć, dodać boczek, cebulę, posiekaną natkę, jajko i mąkę (mąki dodawać tyle, żeby ciasto w miarę się lepiło).

wszytko razem wyrobić,  z masy formować kule, chociaż ciasto bardzo się klei, kluski wrzucać na słony wrzątek i po wypłynięciu, gotować około 10 minut. 

pyzy podawać z przygotowanym wcześniej sosem grzybowym.


smacznego!

55 komentarzy:

  1. uwielbiam takie dania, obacz tez moj sposób na pyzy poznańskie

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/pyzy-poznanskie.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis - muszę spróbować :)
    Polecam też pyszne pyzy z mięsem..
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/pyzy-z-miesem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. super danie - muszę spróbować:)
    proszę zobacz też mój sposób na pyzy z mięsem
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/pyzy-z-miesem.html

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie dania, polecam też http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/10/pyzy-z-miesem.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, ja z sosem grzybowym uwielbiam kurczaka
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/02/kurczak-w-sosie-smietanowo-grzybowym.html

    OdpowiedzUsuń
  6. trochę bardziej kluski niż pyzy, ale sosik extra :)

    OdpowiedzUsuń
  7. polecam też http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/pyzy-z-miesem.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem szczerze, mam ochotę na te pyzy, tak wyglądają.
    Polecam też drożdżowe
    http://inews.com.pl/WordPress3/pyzy-drozdzowe

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł na obiad - na pewno wypróbuję. Ja zapraszam na obiad jednogarnkowy: http://kuchniaidom.pl/szynka-z-warzywami-i-parowanymi-kluseczkami-danie-jednogarnkowe/

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają nieapetycznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyzy, kluski, kopytka - uwielbiam. Twoje pyzy muszą być pyszne!
    Polecam też kluski śląskie: http://www.ja-pieczarka.pl/przepisy/81/kluski-slaskie

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pyzy. Własnie natchnęłaś mnie na dzisiejszy obiad, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smaczne danie, tylko ja nie zagęszczam sosu mąką, wolę dać więcej gęstej śmietany.

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pyzy.. polecam też z mięsem
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/pyzy-z-miesem.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka, wyglądają smakowicie Twoje pyzy :* Ja z kolei robiłam niedawno ŻÓŁTĄ PIZZĘ:) wg przepisu http://kuchnianatki.blogspot.com/2014/01/zota-pizza.html

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam ale wyglądają przepysznie :) ja polecam knedle z kurkami: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/08/kurki-w-smietanie-z-knedlami.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale ja dawno pyzów nie jadłam...
    http://chillijemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Obłędnie wygląda ten sos :) , a może do tego jakaś surówka http://to-tylko-blog.blog.pl/category/surowki/

    OdpowiedzUsuń
  19. u mnie w domu każdy kocha kluchy pod każdą postacią,
    polecam swoje trochę pracochłonne ale warte zachodu
    http://deptusiowyswat.blox.pl/2014/01/Kalduny-podlaskie-jasne.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Z wykorzystaniem ziemniaków polecam spróbować koftę indyjską:
    http://www.kopalniasmaku.pl/przepisy/51-100040-kofta_indyjska.html

    OdpowiedzUsuń
  21. jeżeli na tym zdjęciu są pokazane pyzy chodzi mi o kształt,to ja jestem chińska mandarynka.

    OdpowiedzUsuń
  22. no ciasto wychodzi strasznie lepkie i nie dało się ulepić kulek, to raczej takie kluchy "kładzione"

    OdpowiedzUsuń
  23. zajrzę, oczywiście...

    OdpowiedzUsuń
  24. dziękuję za zaproszenie, zajrzę do przepisu

    OdpowiedzUsuń
  25. dobre były, chociaż nie wyglądają za pięknie :))))

    OdpowiedzUsuń
  26. surówka jak najbardziej.... dziękuję za link!

    OdpowiedzUsuń
  27. ja uwielbiam choć w takiej wersji robiłam pierwszy raz...

    OdpowiedzUsuń
  28. knedle i kurki... pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  29. pizze moje dzieci mogą jeść na okrągło:)

    OdpowiedzUsuń
  30. o tak z mięsem uwielbiam i z kapustą kiszoną:)))

    OdpowiedzUsuń
  31. ja jakoś się tak do tej mąki przyzwyczaiłam... ale do grzybów ta śmietana to pewnie super pomysł... dziękuję za podpowiedź...

    OdpowiedzUsuń
  32. kluski miałam dzisiaj... ale zdjęć nie robiłam bo już kiedyś na blogu miałam...

    OdpowiedzUsuń
  33. ale w smaku ok:)

    OdpowiedzUsuń
  34. zajrzę, uwielbiam dania jednogarnkowe bo są szybkie w wykonaniu...

    OdpowiedzUsuń
  35. kluski kładzione, bo ciasto się lepiło, ale kolejny przepis wypróbowany:))))

    OdpowiedzUsuń
  36. kurczaka w sosie grzybowym miałam kilka wpisów wcześniej, ja uwielbiam wszystko co z grzybami...

    OdpowiedzUsuń
  37. ja robiłam te kluchy pierwszy raz ...

    OdpowiedzUsuń
  38. oczywiście zajrzę...

    OdpowiedzUsuń
  39. uwielbiam pyzy wiec zobaczę polecony przepis...

    OdpowiedzUsuń
  40. zajrzę na pewno

    OdpowiedzUsuń
  41. cieszę się, ja też często szukam na blogach natchnienia

    OdpowiedzUsuń
  42. no nie wszystkim się podobają:))) nie wyszły idealne kule;))))

    OdpowiedzUsuń
  43. byłam fajny blog tylko komentarza nie chciało mi opublikować...

    OdpowiedzUsuń
  44. Wystarczy zmoczyć ręce wodą i dopiero "kulać" kluski-pyzy, wtedy nic się nie klei do dłoni (dotyczy to też mięsa mielonego). Zrobiłam dzisiaj te pyzy i wyszły mi okrąglutkie jak piłeczki, ale moje mrożone grzybki musiałam dusić 50 minut zanim zaprawiłam sos śmietaną. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia bo naprawdę ładnie wyglądały na talerzu i były bardzo smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  45. na zdjęciu z gazety też były okrąglutkie, ale tam były 2 łyżki mąki, ja w przepisie już napisałam, że należy jej dodać więcej bo ciasto było bardzo klejące, i następnym razem też dodam więcej mąki a trochę mniej surowych ziemniaków... i dziękuję za podpowiedź... pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  46. Ale dlaczego one takie rozciaptane?

    OdpowiedzUsuń
  47. za mało mąki za dużo surowych ziemniaków w oryginalnym przepisie, ale wpis już zmieniłam i już mam komentarze, że teraz wychodzą ładne okrąglutkie:)))

    OdpowiedzUsuń
  48. chyba nie wiesz jak wyglądają pyzy a te kluchy nie zasługują na miano pyz!!!

    OdpowiedzUsuń
  49. Jeżeli robiliście kiedyś obiad z sosem słodko-kwaśnym ze słoika, to podaję przepis na zrobienie takiego sosu samodzielnie. Zapewniam, że zrobiony własnoręcznie jeszcze bardziej posmakuje domownikom...http://fantazja-smaku.blogspot.com/2013/03/piers-kurczaka-w-sosie-sodko-kwasnym.html

    OdpowiedzUsuń
  50. jestem tego samego zdania... dziękuję za link...

    OdpowiedzUsuń
  51. dlatego blog nazywa się więcej lub MNIEJ udane próby kulinarne... może nie wyglądają ale w smaku były dobre... i faktycznie to bardziej kluchy kładzione niż pyzy...

    OdpowiedzUsuń
  52. Wygląda smacznie, trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  53. z tym sosem super to do siebie pasuje..

    OdpowiedzUsuń