środa, 9 kwietnia 2014

kluski z sosem pieczarkowym

Kluski zrobiłam z pozostałych po obiedzie ziemniaków, sos to ten sam z poprzedniego wpisu...

Składniki :

sos :

pieczarki

śmietana,

przyprawy sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu.

kluski :

ziemniaki ugotowane 

1-2 ziemniaki surowe

jajko,  mąka pszenna i ziemniaczana ....

Wykonanie :

sos :

pieczarki posmażyć, podlać wodą, dusić około 20 minut,  doprawić i dodać śmietanę, sos zagęścić mąką.

kluski :

ugotowane ziemniaki  przecisnąć przez praskę (ja miele przez maszynkę do mięsa), surowe   zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć, połączyć ziemniaki, dodać jajko i mąki  (mąki dodawać tyle, żeby z ciasta udało się uformować kule),  kluski wrzucać na słony wrzątek i po wypłynięciu, gotować około 10 minut. 

kluski podawać z przygotowanym wcześniej sosem pieczarkowym.

DSCN3171

smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz