Kluski zrobiłam z pozostałych po obiedzie ziemniaków, sos to ten sam z poprzedniego wpisu...
Składniki :
sos :
pieczarki
śmietana,
przyprawy sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu.
kluski :
ziemniaki ugotowane
1-2 ziemniaki surowe
jajko, mąka pszenna i ziemniaczana ....
Wykonanie :
sos :
pieczarki posmażyć, podlać wodą, dusić około 20 minut, doprawić i dodać śmietanę, sos zagęścić mąką.
kluski :
ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę (ja miele przez maszynkę do mięsa), surowe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć, połączyć ziemniaki, dodać jajko i mąki (mąki dodawać tyle, żeby z ciasta udało się uformować kule), kluski wrzucać na słony wrzątek i po wypłynięciu, gotować około 10 minut.
kluski podawać z przygotowanym wcześniej sosem pieczarkowym.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz