czwartek, 24 kwietnia 2014

rafaello na krakersach

Przepis kiedyś znalazłam w internecie i wypróbowałam...

Składniki :

2 paczki słonych krakersów

3 szklanki mleka

3 żółtka

3 czubate łyżki mąki pszennej

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier wanilinowy

1,5 szklanki cukru

2 szklanki wiórek kokosowych

50 gr białej czekolady startej na tarce

250 gr margaryny

Wykonanie :

żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem wanilinowym

mąki rozpuścić w 1 szklance mleka i dodać do utartych żółtek

2 szklanki mleka z 1 szklanką cukru doprowadzić do wrzenia, dodać masę jajeczną i zagotować ciągle mieszając, aż powstanie masa budyniowa, ostudzić... dodać margarynę cały czas miksując i dodać szklankę wiórek

na blaszce  około 28x22 cm układać kolejno krakersy, masę, krakersy, masę na wierzchu posypać drugą szklanką wiórek i startą białą czekoladą

można też posypać płatkami migdałowymi... schłodzić....

DSCN3537

wychodzi pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz