kapusta kiszona
mięso (gulaszowe lub np. łopatka)
boczek wędzony
grzyby (świeże lub suszone)
pieprz, jarzynka, sól, czosnek, papryka słodka, koncentrat pomidorowy
Wykonanie :
kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna opłukać w zimnej wodzie a następnie ugotować,
mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć, dobrze przyprawiając, solą, pieprzem, papryką, czosnkiem,
boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć
grzyby, jak świeże to usmażyć, jak suszone to najpierw namoczyć, a później usmażyć
wszystkie miękkie składniki wrzucić do kapusty, chwilę poddusić i ewentualnie doprawić przyprawami i kilkoma łyżeczkami koncentratu,
bigos jest najlepszy jak po przestygnięciu, jeszcze raz się go zagotuje.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz