niedziela, 28 grudnia 2014

bigos

Składniki :

kapusta kiszona

mięso (gulaszowe lub np. łopatka)

boczek wędzony

grzyby (świeże lub suszone)

pieprz, jarzynka, sól, czosnek, papryka słodka,  koncentrat pomidorowy

Wykonanie :

kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna opłukać w zimnej wodzie a następnie ugotować,

mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć, dobrze przyprawiając, solą, pieprzem, papryką, czosnkiem,

boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć

grzyby, jak świeże to usmażyć, jak suszone to najpierw namoczyć, a później usmażyć

wszystkie miękkie składniki wrzucić do kapusty, chwilę poddusić i ewentualnie doprawić przyprawami i kilkoma łyżeczkami koncentratu,

bigos jest najlepszy jak po przestygnięciu,  jeszcze raz się go zagotuje.




smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz