środa, 3 grudnia 2014

golonka po Bawarsku

Wczoraj w sklepie były golonki w promocji i do tego przepis, kupiłam wypróbowałam i smakowało

Składniki :

4-5 golonek peklowanych

2 cebule

3 kostki bulionu w przepisie warzywny, ja miałam drobiowy

500 gr włoszczyzny, ja miałam 3 marchewki, 2 pietruszki i ćwiartkę selera

3 łyżki smalcu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego. 100 ml piwa,

ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie :

warzywa obrać, umyć, pokroić w słupki, ja z lenistwa miałam takie półplasterki:), golonkę umyć, skórkę naciąć w kratkę, zrumienić na smalcu,  posmarować koncentratem i podsmażyć podlewając piwem, przełożyć do garnka, dodać kostki, warzywa, zalać wodą tak, żeby mięso i warzywa były przykryte, gotować 2 godziny!

DSCN8531aa

potrawa super, choć nie wiem czy golonek nie namoczyć wcześniej lub zmniejszyć ilość kostek, bo wyszło trochę za słone, ale może gdybym miała kostki warzywne byłoby inaczej.....

smacznego!

1 komentarz:

  1. dziękuję za zaproszenie, zajrzę, ale nie wiem czy będę umiała się tam "dodać" już kiedyś próbowałam na innym portalu i zupełnie nie wiem jak się tam znaleźć...

    OdpowiedzUsuń