Wczoraj w sklepie były golonki w promocji i do tego przepis, kupiłam wypróbowałam i smakowało
Składniki :
4-5 golonek peklowanych
2 cebule
3 kostki bulionu w przepisie warzywny, ja miałam drobiowy
500 gr włoszczyzny, ja miałam 3 marchewki, 2 pietruszki i ćwiartkę selera
3 łyżki smalcu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego. 100 ml piwa,
ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie :
warzywa obrać, umyć, pokroić w słupki, ja z lenistwa miałam takie półplasterki:), golonkę umyć, skórkę naciąć w kratkę, zrumienić na smalcu, posmarować koncentratem i podsmażyć podlewając piwem, przełożyć do garnka, dodać kostki, warzywa, zalać wodą tak, żeby mięso i warzywa były przykryte, gotować 2 godziny!
potrawa super, choć nie wiem czy golonek nie namoczyć wcześniej lub zmniejszyć ilość kostek, bo wyszło trochę za słone, ale może gdybym miała kostki warzywne byłoby inaczej.....
smacznego!
dziękuję za zaproszenie, zajrzę, ale nie wiem czy będę umiała się tam "dodać" już kiedyś próbowałam na innym portalu i zupełnie nie wiem jak się tam znaleźć...
OdpowiedzUsuń