środa, 17 grudnia 2014

zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Przepis z książeczki "Winiary"- " zapiekanki nie tylko na jesień"

Składniki :

2 kostki rosołu drobiowego winiary

1 szklanka kaszy jęczmiennej

20 dkg boczku wędzonego

1 posiekana cebula

10 dkg białego sera

4 łyżki śmietanki 30%

10 dkg kiełbasy śląskiej

pieprz...

ja wędlin i sera oczywiście dawałam, tyle ile mi pasowało i nie odmierzałam

Wykonanie :

rosołki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, zagotować i wsypać kaszę gotować na małym ogniu , około pół godziny pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, boczek pokroić w paski, stopić, dodać cebulę i razem podsmażyć, kaszę połączyć z serem, śmietaną i boczkiem, doprawić pieprzem, przełożyć do naczynia, nasmarowanego tłuszczem, kiełbasę pokroić w paski i posypać kaszę, piec 20 minut w 180º.



polecam, bo wyszło naprawdę pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz