sobota, 6 grudnia 2014

wołowa rolada śląska

Składniki :

mięso wołowe, plastry

ogórki kiszone,

boczek wędzony plastry, tyle plastrów ile mięsa

cebula

sól, pieprz, ostra musztarda

tłuszcz do przysmażenia u mnie smalec lub margaryna

dodatkowo biała nitką margaryna na dno brytfanny,

Wykonanie :

Mięso rozbić  na cienkie  kotlety, cebulę posiekać w piórka, ogórki podzielić na ćwiartki wzdłuż,  każdy plaster mięsa  posmarować musztardą, posolić i popieprzyć,  na każdym kotlecie ułożyć po plasterku boczku, trochę cebuli i po kawałku lub dwa ogórka
zawinąć rolady i owijamy nitką, żeby w trakcie pieczenia się nie rozpadły
rozgrzać tłuszcz  i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażyć z dwóch stron, jak już troszeczkę się zaczną przypalać delikatnie podlać wodą,  pieczemy do miękkości, podlewając co jakiś czas wodą
po upieczeniu  ściągamy nitki .
z powstałego wywaru, zrobić ciemny sos, mąkę pszenną rozpuścić w odrobinie wody i zagęścić sos, zagotować i ewentualnie doprawićsmakuje super i z kluskami i z ziemniakami!DSCN4033aasmacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz