Składniki:
Ciasto:
25 dkg miękkiego masła
25 dkg cukru
6 jajek
35 dkg mąki
1 proszek do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
Krem:
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka
10 dkg cukru ( ja nie dawałam cukru bo budyń kupiłam już z cukrem)
25 dkg miękkiego masła
Dodatkowo:
gorzka czekolada do posypania, żurawiny suszone do ozdoby, można też dać na ciasto przed pieczeniem... ja kupiłam rodzynki ale zapomniałam ich dodać:)))), kakao do posypania...
Wykonanie:
Masło ucierać dodając cukier, jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia... pół masy dajemy na blachę a do reszty dodajemy kakao i mleko... pierwszej warstwy nie wyrównujemy, na wierzch dajemy drugą część, układamy owoce żurawiny (jeśli mamy, ale nie koniecznie) lekko wciskamy... pieczemy około 45 minut, w temperaturze 175 st.C.
Krem... budyń ugotować w mleku, ostudzić,
Masło utrzeć, dodając po łyżce budyniu, kremem pokryć ciasto , posypać czekolada kakao i ozdobić owocami...
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz