piątek, 30 sierpnia 2013

ciasto z kremem waniliowym

Przepis pochodzi z gazety "Przyjaciółka"



Składniki:

Ciasto:

25 dkg miękkiego masła

25 dkg cukru

6 jajek

35 dkg mąki

1 proszek do pieczenia

2 łyżki kakao

1 łyżka mleka

Krem:

1 budyń waniliowy

1/2 l mleka

10 dkg cukru ( ja nie dawałam cukru bo budyń kupiłam już z cukrem)

25 dkg miękkiego masła

 Dodatkowo:

gorzka czekolada do posypania, żurawiny suszone do ozdoby, można też dać na ciasto przed pieczeniem... ja kupiłam rodzynki ale zapomniałam ich dodać:)))), kakao do posypania...



Wykonanie:

Masło ucierać dodając cukier, jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia... pół masy dajemy na blachę a do reszty dodajemy kakao i mleko... pierwszej warstwy nie wyrównujemy, na wierzch dajemy drugą część, układamy owoce żurawiny (jeśli mamy, ale nie koniecznie) lekko wciskamy... pieczemy około 45 minut, w temperaturze 175 st.C.

Krem... budyń ugotować w mleku, ostudzić, 

Masło utrzeć, dodając po łyżce budyniu, kremem pokryć ciasto , posypać czekolada kakao i ozdobić owocami...







Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz