niedziela, 27 października 2013

babka dwukolorowa

Przepis z gazety, wycięty i wklejony do zeszytu jakieś 15 lat temu, więc tytułu gazety nie pamiętam...

Składniki ;

15 dkg margaryny

3/4 szklanki cukru

5 jaj

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

1 łyżka proszku do pieczenia

2-3 łyżki kakao

aromat cytrynowy i rumowy

Wykonanie :

Margarynę utrzeć z cukrem,  dodawać żółtka,  do masy dodać po kilka kropli aromatu. Ubić pianę z białek. Do masy margarynowo -cukrowej dodać mąkę , proszek, i pianę z białek. Ciasto podzielić na części 1/4 i 3/4.  Do mniejszej części dodać kakao. 

Do blaszki wyłożyć masę białą i na wierzch kakaową, można miejscami wymieszać patyczkiem do szaszłyków.

Piec w temperaturze 200 stopni około 50-55 minut.

DSC_0722-1024x678





DSC_0723-1024x678



smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz