Przepis z gazety, wycięty i wklejony do zeszytu jakieś 15 lat temu, więc tytułu gazety nie pamiętam...
Składniki ;
15 dkg margaryny
3/4 szklanki cukru
5 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
aromat cytrynowy i rumowy
Wykonanie :
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka, do masy dodać po kilka kropli aromatu. Ubić pianę z białek. Do masy margarynowo -cukrowej dodać mąkę , proszek, i pianę z białek. Ciasto podzielić na części 1/4 i 3/4. Do mniejszej części dodać kakao.
Do blaszki wyłożyć masę białą i na wierzch kakaową, można miejscami wymieszać patyczkiem do szaszłyków.
Piec w temperaturze 200 stopni około 50-55 minut.
smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz