wtorek, 1 października 2013

grzybki w occie

Sezon na grzybki już powoli się kończy, zaczynają się zimne noce....

Składniki :

około 1,5 kg podgrzybków

1 łyżka soli

1 litr wody

1 cebula

Zalewa :

3  szklanki wody

1  szklanka octu 10%

3  łyżeczki cukru

1,5  łyżeczki soli

pieprz ziarna, ziele angielskie, liście laurowe, cebula

Wykonanie :

podgrzybki z cebulą podgotować około 20 minut, w tym czasie przygotować zalewę,  którą gotuje się 15 minut, grzybki układamy w słoiczkach, dopełniamy zalewą i pasteryzujemy około 20 minut....




i gotowe...



na zimę jak znalazł.... smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny wpis- przejżysty tekst i miłe dla oczu zdjęcia. Będę odwiedzać Cie częściej :) ja polecam Tobie jak i również Twoim czytelnikom domowe smakołyki takie jak: ćwikła czy owoce w słoikach

    OdpowiedzUsuń
  2. robię kompoty i trochę dżemów, ale dopiero od tego roku mam swój ogródek... mam nadzieję, że będzie tych przetworów z roku na rok coraz więcej... a Twoje przepisy można gdzieś oglądać bo nie podałaś stronki ? :)))

    OdpowiedzUsuń