poniedziałek, 16 września 2013

ciasto bez tłuszczu

Bardzo proste ciasto....

Składniki :

2 szklanki cukru

4 jajka

2 duże łyżki proszku do pieczenia

4 szklanki mąki

1/2 szklanki mleka 

1 cukier wanilinowy

około 1 kg śliwek pokrojonych w ćwiartki

Wykonanie :

cukier ubić z  jajkami, dodać proszek do pieczenia i po kolei mąkę, mleko, i cukier wanilinowy
wszystko wymieszać i na końcu dodać  śliwki, teraz wszystko delikatnie połączyć.

Piec w temperaturze 150 st z termoobiegiem i włączoną grzałką dolną około 25 min następnie  20 min tylko termoobieg  ( to około 180 st bez termoobiegu)

ciasto nie jest bardzo słodkie, więc można spokojnie posypać cukrem pudrem

DSCN1603-1024x7681

Smacznego!

44 komentarze:

  1. dziękuję i polecam! proste i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada pysznie ,ale na jak duża blache

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny te Twoje ciasto, może dasz kawałek? zobacz tez mój pomysł na ciasto ze śliwkami

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze jest przepis nie dokończony-w jakim typie foremki-tortownica mała duża-blacha mała duża,czytać co się opisuje .

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla zainteresowanych. Bez tłuszczu, czyli dla jadających wysokowęglowodanowo - http://www.stachurska.eu/?p=9928 . Nadmiar węglowodanów nie jest pożądany bo skutkuje chorowaniem... Komu miła dobra pamięć, koncentracja, lepsza może się okazać dieta wysokotłuszczowa. Znaczy, świadomość możliwości wyboru jest istotna.

    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaka wielkość blaszki ma być?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie. Fajne i proste ciasto, takie najszybciej znikają ze stołu, a i my się przy nim nie napracujemy. Gratuluję udanego wypieku i zapraszam na słodkie inspiracje http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglagda zachecajsco, muszec sprobowac obowiazkowo! Ja ma ze sliwkami ale tluszczu jest nie co. Tarta ze sliwkami. Pozdrawim, zapraszam i zyczecsmacznego. http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/09/tarta-ze-sliwkami.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne ciasto.
    Polecam też rożki
    http://inews.com.pl/WordPress3/rozki-ze-sliwkami

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę spróbować, wygląda pysznie i proste wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne. Ja podobne ciasta - z powodu małych alergików w domu - przygotowuję bez jajek, a wcześniej - były także bez mleka. Teraz daję mąki, ewentualnie jakieś płatki i inne takie podobne, cukier tylko waniliowy jeden, proszek do pieczenia i mleko. Dodaję także trochę cynamonu - z pół łyżeczki - no i te śliwki, jak wyżej. Pozdrawiam Autorkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy do rozgrzanego piekarnika ( na ile stopni ) czy do zimnego? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie widziałam, żeby ktoś prawidłowo napisał tak jak Ty- cukier wanilinowy, bo najczęściej jest cukier waniliowy! Szacunek, ciasto pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda apetycznie. Widać, że ciasto jest dość wilgotne - czyli takie jakie powinno być.
    Jeśli jednak nie wszyscy czują się na siłach aby wystawiać na próbę swoje zdolności kulinarne to można wybrać się do jednej z dworskich lub pałacowych restauracji, które można odnaleźć np. na www.insygnus.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. 2 DUŻE?! łyżki proszku do pieczenia? Po co aż tak dużo?

    OdpowiedzUsuń
  16. śliwkowa uczta:) polecam moje ciasto ze śliwkami: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/09/ciasto-ze-sliwkami.html

    OdpowiedzUsuń
  17. http://bea73gotuje.blog.pl/2013/09/16/ciasto-bez-tluszczu/
    http://blog.onet.pl/368584,,foto.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja preferuję zdrową żywność. W książkach kucharskich dietetyczki Gillian McKeith są też przepisy na ciasta z organicznych produktów.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie, pewnie pysznie też smakuje
    Spróbuj proszę pysznych rożków ze śliwkami - teraz jest ich sezon
    http://inews.com.pl/WordPress3/rozki-ze-sliwkami

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie wygląda i pewnie pysznie smakuje
    Spróbuj też pysznych rożków ze śliwkami - są teraz najsmaczniejsze
    http://inews.com.pl/WordPress3/rozki-ze-sliwkami

    OdpowiedzUsuń
  21. ja robiłam na takiej 25x30 cm :)

    OdpowiedzUsuń
  22. mi jakoś drożdzowe nigdy nie wychodziły... ale próbuję dalej, może się uda....

    OdpowiedzUsuń
  23. blacha prostokąt... 25x30 cm... ale jak kto woli może być mniejsza, ciasto będzie ciut wyższe....

    OdpowiedzUsuń
  24. może tytuł mylący, ale chodziło mi o to że później wszyscy pytają... a żadnego tłuszczu się nie dodaje czy zapomniałaś dopisać? a jak się zje takie ciacho kilka razy w roku to się chyba nic nie stanie....., dla mnie ważniejsze, że szybkie i proste w wykonaniu...

    OdpowiedzUsuń
  25. zależy jakie ma być wysokie... u mnie 25x30 cm..

    OdpowiedzUsuń
  26. dziękuję za zaproszenie... na pewno zajrzę ...

    OdpowiedzUsuń
  27. Tarta wygląda pysznie! na pewno jeszcze zajrzę na Twój blog... i dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  28. dziękuję! a jakiegoś fajnego przepisu na rożki szukałam:)

    OdpowiedzUsuń
  29. ja uwielbiam proste dania... szukam zawsze czegoś co można w miarę szybko zrobić... bo czasu nigdy nie za wiele...

    OdpowiedzUsuń
  30. na pewno ciekawe ciasta wychodzą... wzajemnie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. ja raczej przy ciastach nagrzewam wcześniej piekarnik... tym razem też był rozgrzany...

    OdpowiedzUsuń
  32. jak piszę waniliowy, to znaczy że jest to robiony cukier drobny z prawdziwą wanilia i trochę odstany... dlatego u mnie tak róznie... do tego ciacha ten kupny wanilinowy... i dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. czasami jak coś nie wyjdzie, trzeba skorzystać z restauracji... a moje próby nie zawsze udane...:))) a czasami do knajpki w ramach odpoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  34. tak było w przepisie, a rośnie naprawdę sporo!

    OdpowiedzUsuń
  35. już drugi raz ten przepis dostaję... dzięki! jak wychodzą dobre na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  36. nie znałam takiej autorki... dziękuję za podpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  37. naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń
  38. ciasto bananowe wygląda super !

    OdpowiedzUsuń
  39. zajrzałam, fajny przepis, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  40. dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  41. Właśnie zrobiłam to ciasto i niestety wyszedł gniot, a szkoda bo na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie, już przy robieniu go wydaje się ze cos jest nie tak, ale trzymam się przepisu, po dodaniu wszystkich składników, ciasto ma konsystencje purre, nawet nie próbowałam wymieszać ze śliwkami bo by nie dało rady, wiec wcisnęłam je w ciasto, wstawiłam do piekarnika i efekty są takie ze nawet śliwki się nie utopiły a ciasto jest bardzo zbite, choć w smaku nawet jest niezłe. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  42. faktycznie ciasto wychodzi dość gęste, i później trzeba trochę pomieszać z tymi śliwkami... ale w piekarniku sporo rośnie... szkoda, że się nie udało... ja robiłam je pierwszy raz i wyszło.. pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń