Bardzo proste ciasto....
Składniki :
2 szklanki cukru
4 jajka
2 duże łyżki proszku do pieczenia
4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1 cukier wanilinowy
około 1 kg śliwek pokrojonych w ćwiartki
Wykonanie :
cukier ubić z jajkami, dodać proszek do pieczenia i po kolei mąkę, mleko, i cukier wanilinowy
wszystko wymieszać i na końcu dodać śliwki, teraz wszystko delikatnie połączyć.
Piec w temperaturze 150 st z termoobiegiem i włączoną grzałką dolną około 25 min następnie 20 min tylko termoobieg ( to około 180 st bez termoobiegu)
ciasto nie jest bardzo słodkie, więc można spokojnie posypać cukrem pudrem
Smacznego!
Wygląda przepyszne!
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam! proste i pyszne!
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie ,ale na jak duża blache
OdpowiedzUsuńfantastyczny te Twoje ciasto, może dasz kawałek? zobacz tez mój pomysł na ciasto ze śliwkami
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html
Pozdrawiam
Zawsze jest przepis nie dokończony-w jakim typie foremki-tortownica mała duża-blacha mała duża,czytać co się opisuje .
OdpowiedzUsuńDla zainteresowanych. Bez tłuszczu, czyli dla jadających wysokowęglowodanowo - http://www.stachurska.eu/?p=9928 . Nadmiar węglowodanów nie jest pożądany bo skutkuje chorowaniem... Komu miła dobra pamięć, koncentracja, lepsza może się okazać dieta wysokotłuszczowa. Znaczy, świadomość możliwości wyboru jest istotna.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
A jaka wielkość blaszki ma być?
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Fajne i proste ciasto, takie najszybciej znikają ze stołu, a i my się przy nim nie napracujemy. Gratuluję udanego wypieku i zapraszam na słodkie inspiracje http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
OdpowiedzUsuńWyglagda zachecajsco, muszec sprobowac obowiazkowo! Ja ma ze sliwkami ale tluszczu jest nie co. Tarta ze sliwkami. Pozdrawim, zapraszam i zyczecsmacznego. http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/09/tarta-ze-sliwkami.html
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto.
OdpowiedzUsuńPolecam też rożki
http://inews.com.pl/WordPress3/rozki-ze-sliwkami
muszę spróbować, wygląda pysznie i proste wykonanie :)
OdpowiedzUsuńFajne. Ja podobne ciasta - z powodu małych alergików w domu - przygotowuję bez jajek, a wcześniej - były także bez mleka. Teraz daję mąki, ewentualnie jakieś płatki i inne takie podobne, cukier tylko waniliowy jeden, proszek do pieczenia i mleko. Dodaję także trochę cynamonu - z pół łyżeczki - no i te śliwki, jak wyżej. Pozdrawiam Autorkę :-)
OdpowiedzUsuńczy do rozgrzanego piekarnika ( na ile stopni ) czy do zimnego? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDawno nie widziałam, żeby ktoś prawidłowo napisał tak jak Ty- cukier wanilinowy, bo najczęściej jest cukier waniliowy! Szacunek, ciasto pyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Widać, że ciasto jest dość wilgotne - czyli takie jakie powinno być.
OdpowiedzUsuńJeśli jednak nie wszyscy czują się na siłach aby wystawiać na próbę swoje zdolności kulinarne to można wybrać się do jednej z dworskich lub pałacowych restauracji, które można odnaleźć np. na www.insygnus.pl
2 DUŻE?! łyżki proszku do pieczenia? Po co aż tak dużo?
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto
OdpowiedzUsuńśliwkowa uczta:) polecam moje ciasto ze śliwkami: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/09/ciasto-ze-sliwkami.html
OdpowiedzUsuńhttp://bea73gotuje.blog.pl/2013/09/16/ciasto-bez-tluszczu/
OdpowiedzUsuńhttp://blog.onet.pl/368584,,foto.html
Ja preferuję zdrową żywność. W książkach kucharskich dietetyczki Gillian McKeith są też przepisy na ciasta z organicznych produktów.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, pewnie pysznie też smakuje
OdpowiedzUsuńSpróbuj proszę pysznych rożków ze śliwkami - teraz jest ich sezon
http://inews.com.pl/WordPress3/rozki-ze-sliwkami
Pysznie wygląda i pewnie pysznie smakuje
OdpowiedzUsuńSpróbuj też pysznych rożków ze śliwkami - są teraz najsmaczniejsze
http://inews.com.pl/WordPress3/rozki-ze-sliwkami
ja robiłam na takiej 25x30 cm :)
OdpowiedzUsuńmi jakoś drożdzowe nigdy nie wychodziły... ale próbuję dalej, może się uda....
OdpowiedzUsuńblacha prostokąt... 25x30 cm... ale jak kto woli może być mniejsza, ciasto będzie ciut wyższe....
OdpowiedzUsuńmoże tytuł mylący, ale chodziło mi o to że później wszyscy pytają... a żadnego tłuszczu się nie dodaje czy zapomniałaś dopisać? a jak się zje takie ciacho kilka razy w roku to się chyba nic nie stanie....., dla mnie ważniejsze, że szybkie i proste w wykonaniu...
OdpowiedzUsuńzależy jakie ma być wysokie... u mnie 25x30 cm..
OdpowiedzUsuńdziękuję za zaproszenie... na pewno zajrzę ...
OdpowiedzUsuńTarta wygląda pysznie! na pewno jeszcze zajrzę na Twój blog... i dziękuję!
OdpowiedzUsuńdziękuję! a jakiegoś fajnego przepisu na rożki szukałam:)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam proste dania... szukam zawsze czegoś co można w miarę szybko zrobić... bo czasu nigdy nie za wiele...
OdpowiedzUsuńna pewno ciekawe ciasta wychodzą... wzajemnie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja raczej przy ciastach nagrzewam wcześniej piekarnik... tym razem też był rozgrzany...
OdpowiedzUsuńjak piszę waniliowy, to znaczy że jest to robiony cukier drobny z prawdziwą wanilia i trochę odstany... dlatego u mnie tak róznie... do tego ciacha ten kupny wanilinowy... i dzięki!!!
OdpowiedzUsuńczasami jak coś nie wyjdzie, trzeba skorzystać z restauracji... a moje próby nie zawsze udane...:))) a czasami do knajpki w ramach odpoczynku:)
OdpowiedzUsuńtak było w przepisie, a rośnie naprawdę sporo!
OdpowiedzUsuńjuż drugi raz ten przepis dostaję... dzięki! jak wychodzą dobre na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńnie znałam takiej autorki... dziękuję za podpowiedź!
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam!
OdpowiedzUsuńciasto bananowe wygląda super !
OdpowiedzUsuńzajrzałam, fajny przepis, dziękuję!
OdpowiedzUsuńdziękuje za przepis!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam to ciasto i niestety wyszedł gniot, a szkoda bo na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie, już przy robieniu go wydaje się ze cos jest nie tak, ale trzymam się przepisu, po dodaniu wszystkich składników, ciasto ma konsystencje purre, nawet nie próbowałam wymieszać ze śliwkami bo by nie dało rady, wiec wcisnęłam je w ciasto, wstawiłam do piekarnika i efekty są takie ze nawet śliwki się nie utopiły a ciasto jest bardzo zbite, choć w smaku nawet jest niezłe. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńfaktycznie ciasto wychodzi dość gęste, i później trzeba trochę pomieszać z tymi śliwkami... ale w piekarniku sporo rośnie... szkoda, że się nie udało... ja robiłam je pierwszy raz i wyszło.. pozdrawiam....
OdpowiedzUsuń