Placek czy też chlebek Watykański przygotowuje się z zakwasu, który ja dostałam razem z instrukcją od mojej szefowej....
Placek pochodzi z Watykanu i przynosi szczęście całej rodzinie, piecze się go raz w życiu i spełnia życzenia. Aby się udał należy przestrzegać zasad....
- nie lubi metalu
- przygotowując go należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką
- przechowywać w temperaturze pokojowej
- pojemnik z zakwasem przykryć lnianą ścierką
Poniedziałek : zakwas wlać do większej miski, dodać 250 gr cukru, nie mieszać
Wtorek : wlać 250 ml mleka, nie mieszać
Środa : dodać 250 gr mąki, nie mieszać
Czwartek : zamieszać rano, w południe i wieczorem
Piątek : dodać 250 gr cukru, nie mieszać
Sobota : zamieszać drewnianą łyżką, ciasto podzielić na 4 części, 3 części rozdać dobrym ludziom na szczęście (najpóźniej w poniedziałek)
Niedziela : do swojej części dodać 250 ml oleju, 250 gr mąki, 3 jaja, pół opakowanie proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, trochę cynamonu, i różne dodatki ( rodzynki, 2 jabłka pokrojone w drobna kostkę, startą czekoladę) ja dodałam rodzynki i czekoladę, tylko to miałam w domu.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni
Oddając 3 części zakwasu należy dać instrukcję, i przed zjedzeniem nie zapomnieć pomyśleć życzenia:))))
Pozdrawiam zaglądających...
Tydzień temu upiekłam chlebek watykański. Rozczyn dostałam od koleżanki z pracy. Przestrzegałam zaleceń i wyszło mi naprawdę pyszne ciasto. Teraz czekam, żeby życzenia się spełniły.
OdpowiedzUsuńmoje się spełniło i to całkiem szybko:))))) trzymam kciuki za twoje!
OdpowiedzUsuńNie dziękuję, żeby nie zapeszyć, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki! i wzajemnie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńna tez bym upiekla, ale skad mam wziac zakwas??
OdpowiedzUsuńdzisiaj na blogu tutaj przeczytałam, że można go zrobić samemu, może można gdzieś znaleźć przepis.... znalazłam na tej stronce..
OdpowiedzUsuńhttp://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4973493
Przygotowanie zaczynu : zmieszać ze soba po 1/3 szklanki mąki pszennej, cukru i mleka(letniego). Wszystkie składniki łączymy. 1 dzień fermentuje on w ciepłym miejscu, następne 2 dni codziennie go mieszamy może być przechowywany w lodówce przez te dwa dni, ale nie jest to konieczne. Potrzebujemy szklanki tego zaczynu (200 ml), które uzyskamy właśnie z podanej ilości składników. Jest to ilość składników na 1 porcję Hermana ( ja znam ten przepis pod taką nazwą)
Maksymalna ilość prezentuje się natomiast następująco:
Starter:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
szczypta drożdży (opcjonalnie)
W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc. Kolejnego dnia wymieszać i włożyć do lodówki (niekoniecznie). Mieszać przynajmniej raz dziennie, proces fermentacji będzie trwał 3 dni.
ale czy to zadziała nie wiem... powodzenia!
i jeszcze inne znalazłam...
OdpowiedzUsuńI wersja
zaczyn podstawowy, tzw. starter: (ominąć jeśli zaczyn został nam dany usmiech.gif
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/3 łyżeczki świeżych drożdży
II wersja
Zaczyn:
po 1/3 szklanki mąki, cukru i mleka mieszamy. Odstawiamy na 3 dni.